Poročna obleka neveste in ženina je zelo pomembna pri izvedbi vsake poroke. Še posebej pride na vsaki poroki do izraza obleka, ki jo nosi nevesta. Vsaka bodoča nevesta si želi, da bi na svoji poroki nosila sanjsko obleko, ki bo za vedno ostala v njenem spominu ter v spominu njenih gostov na poroki. Lepa poročna obleka naredi nevesto še bolj čudovito, poroki pa da poseben in nepozaben pečat. Lahko je kratka ali dolga.

Včasih se nevesta težko odloči, katero obleko bi izbrala za svojo poroko. V takih primerih ima možnost, da izbere tako, ki je lahko dolga in kratka hkrati. Dokler traja poročni obred, je dolga, na poročnem slavju pa jo spremeni v kratko, ki je veliko bolj primerna za zabavo, saj se v njej nevesta počuti veliko bolj sproščeno. To je še posebej primerno za poroke v poletnem času, ko so temperature višje. Fotografije, ki se posnamejo na poroki, se hranijo v poročnem albumu, ki predstavlja trajen spomin obema mladoporočencema. Nekaj fotografij pa dobijo tudi udeleženci poroke in jih hranijo kot spomin na poročni dan.

Poročna obleka, ki jo nosi nevesta na poroki, ostane še dolgo v spominu vseh: še zlasti, če je bila čudovita in je nevesti pristajala. Nekateri pari gredo pred poroko na shujševalno dieto, saj se zavedajo, da bodo s preobilno postavo težje našli primerno poročno obleko. Cene poročnih oblek se gibljejo od nekaj sto do nekaj tisoč evrov. Tisti, ki želijo narediti vtis na svate s sanjsko dolgo obleko z vlečko, se največkrat odločijo za izposojo. Vendar pa tudi to ni ravno poceni. Za dražjo razkošno poročno obleko boste odšteli od petsto do tisoč evrov. Nekateri se raje odločijo za nakup poročne obleke in jo nato prodajo, ker se bolje počutijo v novi obleki, ki je ni še nihče nosil pred njimi.