Eden najpriljubljenejših elementov zdrave prehrane v zadnjem času postajajo oreščki. So ena glavnih sestavin jutranjega muslija, vse bolj pa jih, namočene, priporočajo tudi v sadno-zelenjavnih smoothijih. Ena najboljših lastnosti oreščkov je ta, da so izjemno nasitni. Nasitili vas bodo bolj kot sendvič, rogljiček ali zvrhan krožnik testenin. Po omenjeni hrani namreč močno naraste nivo krvnega sladkorja. Pri oreščkihpa je drugače – krvni sladkor po njihovem uživanju narašča postopoma in mu ne sledi tako nenaden in nenadzorovan padec kot pri nezdravi hrani. Z oreščki lahko torej »utišate« kruljenje v želodcu na popolnoma zdrav način in pri tem še shujšate, saj boste bolj in dalj časa siti.

Oreščki marsikoga zmotijo zato, ker so kalorični. To je seveda res, vendar gre njihova kaloričnost na račun zdravih maščob, za katere vam je vaše telo hvaležno. S čim lahko utemeljimo kaloričnost čokolade? S praznimi kalorijami sladkorjev? Skratka, oreščki naj bodo vaša prva izbira kar se tiče zdravih prigrizkov, malic in dodatkov jedem. Uspešno lahko z njimi kombinirate tudi zelo slastno suho sadje, npr. suhe fige, suhe marelice, dateljne … Pa seveda rozine, suhe banane in podobno. Študentska hrana je dobra za možgane in za želodec – ter posledično vitko linijo.

Če oreščki postanejo del vaše vsakdanje prehrane oziroma jedilnika, se bo nasitnost vašega obroka močno povečala. Ste že poskusili pred kosilom pojesti pest oreščkov? Izjemno uporabni so tudi za zajtrk, ko si nabiramo moči za delovni dan. Dodajte jih domačemu musliju, ki vključuje sadje (lahko suho sadje) in navadni jogurt. Tako siti boste in polni energije, da se boste z lahkoto prebili skozi dan – vse do kosila, ko lahko oreščke ponovno uporabite (zelo dobro se podajo solati). Oreščkov pojejte, kolikor vam srce poželi. Z njimi se ne boste zredili, zaradi njihove nasitnosti pa jih več kot toliko niti ne boste mogli pojesti.