Starša sta se odločila, da se bosta preselila v gore. Hiša je bila še v izradnji, a v zadnji fazi. Očeta sem opozoril, naj ne pozabi na snegobran, saj pozimi zapade ogromno količino snega.

Ker smo vse življenje živeli na morju, oče ni nikoli slišal za snegobran in ni vedel o čem govorim. Povedal sem mu, da je snegobran nujen, saj ščiti streho pred težo snega.

Odpravila sva se v trgovino, kjer so imeli vse za streho, in sicer:

  • Kritine
  • žlebove
  • izolacijski material

Prodajalca sem prosil, naj očetu razloži za kaj potrebuje snegobran in naj mu pokaže različne modele. Povprašal ga je po lokaciji hiše in koliko snega približno pričakuje. Ker bosta starša prvič živela v gorah, mu ni znal odgovoriti. Prodajalec mu je predlagal snegobran določenega tipa in mu povedal, naj za prvo leto poskusi tako.

V kolikor mu ta ne bo dovolj, ga lahko enostavno zamenja za močnejšega. Ko sva se vrnila iz trgovine je poklical ženo, mojo mamo, in ji povedal za nov nakup. Tudi ona je prvič slišala za branilec snega in ni vedela, da ga hiša potrebuje. Naslednji vikend smo se vsi trije odpeljali proti goram, kjer nas je čakala skoraj dokonačana hiška. Prvič sem jo videl in zdela se mi je zelo prikupna.

Oče je gradbenega delavca prosil za pomoč, saj je želel snegobran nastaviti še pred zimo. Delavec mu je povedal, da za to potrebuje kleparja, oziroma nekoga, ki se spozna na dela na strehi. Poklical sem prijatelja, ki je tudi gradil v bližini in ga prosil za kontakt. Čez nekaj minut je že prispel klepar in nas vprašal kaj potrebujemo. 

Povedal sem mu, da noben od nas nima izkušenj s snegom na strehi in do sedaj nismo vedeli za kaj se snegobran uporablja. Z veseljem nam je razložil in ga nastavil na streho.